๐—ฆ๐—ฐ๐—ต๐—ฒ๐—ป๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ฑ ๐—ผ๐˜‚๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐Ÿฐ๐Ÿฌ? ๐——๐—ถ๐˜ ๐˜‡๐—ถ๐—ท๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—บ๐—ผ๐—ด๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ๐—ต๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป!
Dankzij de schenkingsvrijstelling kan je een bepaald bedrag aan je kinderen tussen de 18 en 40 jaar schenken. Maar hoe zit dat met schenkingen aan kinderen die ouder zijn?
Worden op dat soort schenkingen enorme belastingen geheven? Of zijn er mogelijkheden om je oudere kinderen fiscaal voordelig iets te geven. Dit artikel geeft antwoord op wat er mogelijk is bij een schenking aan een kind ouder dan 40.
๐—Ÿ๐—ฒ๐—ฒ๐—ณ๐˜๐—ถ๐—ท๐—ฑ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฟ๐˜๐—ป๐—ฒ๐—ฟ
Als eerste kan je kijken naar de leeftijd van de (fiscale) partner van je kind. Als deze partner nog geen 40 jaar is, dan is dat goed nieuws. Zo kan je namelijk je kind onder de hoge vrijstelling een schenking doen. De leeftijd van de partner wordt dan gebruikt. Houd er rekening mee dat dit alleen kan als er nog niet eerder onder de hoge vrijstelling aan je kind is geschonken. De schenking onder de hoge vrijstelling bedraagt in 2023 nog โ‚ฌ28.947. In 2022 is dat nog ruim een ton.
๐—๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ๐˜€๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐˜€๐˜๐—ฒ๐—น๐—น๐—ถ๐—ป๐—ด
Ongeacht de leeftijd van het kind kan er jaarlijks een vast bedrag belastingvrij worden geschonken. Daarover hoeft geen schenkbelasting te worden betaald. In 2022 is het vrijgestelde bedrag โ‚ฌ5.677. In 2023 loopt dit bedrag op naar โ‚ฌ6.035. Als je meer schenkt, betaal je over het extra deel schenkbelasting. Over de eerste โ‚ฌ130.425 is dat 10%.
๐—ฆ๐—ฐ๐—ต๐—ฒ๐—ป๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐˜‚๐—น๐—ฑ๐—ถ๐—ด๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ๐—ป๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ด
Een andere optie is een schuldigerkenning. Dit wordt schenken op papier genoemd. Dan blijf je als ouder zelf over het vermogen beschikken. Deze vorm wordt gebruikt als het vermogen vastzit in bijvoorbeeld onroerend goed. In plaats van geld of effecten over te boeken, wordt in een notariรซle akte vastgelegd dat je kind een vordering op je krijgt. Deze wordt pas bij overlijden afgelost. In feite heb je dan een schuld bij je kind. Daarover wordt jaarlijks 6% rente betaald. Deze rente moet ook echt worden overgemaakt aan je kind. Als je box-3 bezittingen hebt, zoals een tweede woning of een vakantiewoning, is dit een fiscaal voordelige optie.
(Bron: InFinance; 20-12-2022)