Door het gehanteerde arbeidsongeschiktgheidscriterium gaat de basis-AOV voor zelfstandigen (BAZ) die de overheid wil invoeren, nauwelijks tot uitkeringen leiden. Dat schrijft de Orde van Advocaten in reactie op de consultatie van het wetsvoorstel. “De vrees bestaat dat tegenover de verplichte premiebetaling onvoldoende uitkeringsrechten zullen staan.”

Opt-out voor alle huidige verzekerden
De advocaten stellen verder vast dat 70% van de zelfstandigen op de een of andere manier een voorziening te hebben voor het geval ze arbeidsongeschikt raken. “Desondanks vallen ook zij onder de verplichte verzekering met navenante verplichte maandelijkse premiebetaling van maximaal € 195.” Alleen wie nu een verzekering heeft die minimaal dezelfde dekking biedt en een wachttijd van maximaal een jaar, zijn uitgezonderd van de plicht. Wat de orde betreft, zou die uitzondering moeten worden opgerekt naar iedereen die nu een verzekering heeft: “Voor een dergelijke verzekering is destijds wel bewust door de zelfstandige gekozen. De commissie ziet dit als een keuze behorend bij niet alleen de ondernemersvrijheid maar ook het ondernemersrisico.” De BAZ zou alleen verplicht moeten zijn voor wie zich na invoering van het wetsvoorstel bij de KvK inschrijven als zelfstandige.

De orde ziet tot slot geen risico van een ongelijk speelveld tussen verzekerde en onverzekerde zelfstandigen enerzijds en werknemers en onverzekerde zelfstandigen anderzijds, zeker niet na invoering van de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden, die schijnzelfstandigheid verder moet tegengaan.
(Bron: AMweb 17-07-2024)