De dekking medische kosten scoort met 41% hoog als primaire reden om een reisverzekering af te sluiten. Op de tweede plaats staat schade aan bagage of diefstal of verlies van bagage (30%). Slechts 15% sluit een reispolis bewust af voor de dekking repatriëring, mochten ze zelf niet meer kunnen terugreizen.
Dat en meer blijkt uit een onderzoek onder vakantiegangers, in opdracht van Nationale-Nederlanden uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Norstat onder 1.026 Nederlanders. Het merendeel van de respondenten schatten de repatriëringskosten lager in dan ze in werkelijkheid zijn.
Ter illustratie: een vlucht van Turkije naar Nederland inclusief medische begeleiding kost zo’n 15.000 euro. Slechts 5% van de respondenten geeft aan dat dit meer zou kosten dan 10.000 euro, terwijl 57% denkt dat de kosten minder waren dan 2.500 euro.
Reken niet op de basis zorgverzekering!
Verder denkt 32% van de respondenten dat het vervoer per ambulance deels of volledig uit de basis zorgverzekering wordt vergoed. Dat is niet het geval, waarschuwt NN. “Met een basis zorgverzekering worden ziekenhuiskosten weliswaar vergoed, maar daarbij gaat de zorgverzekeraar uit van wat een behandeling in Nederland kost. Dat kan betekenen dat je de kosten bovenop het Nederlandse tarief moet bijbetalen, bijvoorbeeld in dure landen – zoals de Verenigde Staten en Zwitserland – of voor privéklinieken.
(Bron: InFinance; 26-06-2023)